Calvé pindakaas jochies

Calve pindakaas jochies

Calvé pindakaas staat bekend om zijn reclamespotjes met kleine jochies. Zo schitterden Evert van Benthem, Joop Zoetemelk en Pietertje van den Hoogenband al eens in een Calvé reclame. Ook dit jaar staat er weer een grote sportheld centraal in de pindakaas commercial. Dit keer is het de beurt aan Oranje aanvaller Robin van Persie. In het spotje is te zien hoe de 30-jarige spits van Manchester United als klein jochie ontdekt werd bij voetbalclub Excelsior. En in tegenstelling tot zijn voorganger ‘Pietertje’ kan hij wél voetballen. 

Oer-Hollands!

Calvé pindakaas, inderdaad, wie is er niet groot mee geworden? De pindakaas van het bekende merk hoort bij Nederland als tulpen en klompen. Open een gemiddeld Nederlands keukenkastje en je komt vanzelf de herkenbare pot met het donkerbruine schroefdeksel tegen. Het merk Calvé pindakaas is in ruim 65 jaar tijd uitgegroeid tot een ijzersterk merk dat niet meer weg te denken is van de Nederlandse keukentafels. In ons land worden dan ook niet voor niets ongeveer 400.000 potten pindakaas per week leeggegeten, wat neerkomt op zo’n 20 miljoen potten per jaar. Allemaal smeuïg tot op de bodem.

Spotjes met leuke twist

Calvé pindakaas is niet alleen lekker, het merk weet ook nog prachtige commercials te maken. In 1998 won het al eens de Gouden Loeki met de reclame ‘Goal‘. En zo waren er nog veel meer herkenbare spotjes in het verleden zoals ‘de smeerbeweging’, Evert van Benthem die niet alleen boer, maar ook schaatser wil worden en Joop Zoetemelk die als klein jochie al weet wat hard fietsen is. In 2002 won Calvé wederom een Gouden Loeki met de reclame rondom voormalig bondscoach Dick Advocaat. De kleine tsaar wordt in die commercial geconfronteerd met de uitwerking die Calvé pindakaas heeft op kleine jochies. Een reclame waarbij je een glimlach niet kunt onderdrukken.

Pietertje, kom mar efkes wissele

In 2010 brak Calvé wat mij betreft alle records met de reclame ‘Pietertje’. Daarin worden we geconfronteerd met de voetbaltalenten van de jonge Pieter van den Hoogeband. Na enkele acties roept de coach de kleine Pietertje op z’n Brabants naar de kant: “Pietertje, kom mar efkes wissele jonge!”. Want wat blijkt, de kleine Pieter kan helemaal niet voetballen. Dat wordt hem ook nog even haarfijn ingesmeerd door zijn teamgenootje: “Jij kan ech nie voetballe hè Pieter?!” De kleine van den Hoogenband antwoord daarop met een stelling “nee”. Jaren later groeit onze Pietertje uit tot Olympisch zwemkampioen.

Die Robin, dat wordt een hele grote

En dan is het in 2014, na Evert, Joop en Pietertje, Oranje spits Robin van Persie die centraal staat in de Calvé pindakaas spotjes. In de commercial zit de kleine van Persie ongeduldig te wachten op zijn vader. Het is namelijk de dag waarop van Persie zich mag gaan aanmelden bij voetbalclub Excelsior. De kleine Robin is echter nog geen zes jaar oud en mag daardoor nog geen lid van de club worden. Dan rolt er een bal voor de voet van de kleine van Persie. Met een grote grijns op zijn gezicht slingert hij de bal over grote afstand in de handen van de keeper. Iedereen kijkt hem totaal verbaasd aan, want hoe kan zo’n klein manneke zo hard schieten? Gevolg is dat de jonge Robin, ondanks dat hij nog niet oud genoeg is, per direct lid mag worden van Excelsior. Robin van Persie is daarmee op 5-jarige leeftijd de jongste debutant van Excelsior ooit. Wederom een mooie commercial van het pindakaas merk met een leuke twist op het eind!