De focus van Ireen Wüst

We schrijven 12 januari 2013. Het is de tweede dag van het Europees Kampioenschap Allround voor schaatsenrijders. Het kloppend hart van de Nederlandse schaatssport, Thialf, is ook vandaag weer stijf uitverkocht. Op de tribunes in de bochten staan de toeschouwers op elkaar gepakt. Ramvol, zou je zeggen. Toch blijft de stadionspeaker vragen om plaats te maken. Er staan namelijk nog mensen buiten in de kou die er ook nog bij moeten. Ondanks de drukte is de sfeer opperbest. Een dagje Thialf zoals een dagje Thialf hoort te zijn.

Het hogere doel
In het ijsstadion zijn de schaatswedstrijden om de Europese allroundtitels in volle gang. Sven Kramer en Ireen Wüst doen weer mee om de bovenste plaats, tot groot genoegen van het aanwezige Nederlandse publiek. Zoals verwacht, dat wel, maar Sven en Ireen moeten het toch altijd nog maar even doen. Maar ach, zij zijn de kampioenen van het ijs. Ze weten hoe het voelt om altijd maar aan die torenhoge verwachtingen te moeten voldoen. Ze weten dat ze moeten omgaan met de druk die hen door heel schaatsminnend Nederland wordt opgelegd. Bovenal willen deze twee kampioenen niet verliezen. Ze willen niet buigen voor anderen, ze gunnen anderen niet die trede hoger op het podium. Die overwinningsdrang maakt dat zij dit toernooi onverstoord naar hun hogere doel kunnen toewerken. Er is dit weekend namelijk maar één ding dat telt en dat is die Europese titel binnenslepen. Dit weekend betekent dat geen fouten maken, vooral geen fouten maken.

Focus
In Thialf kan het publiek de wedstrijden op het ijs live volgen, maar voor de duidelijkheid is alles ook nog eens te volgen op grote beeldschermen die overal in het stadion zichtbaar zijn. De camera’s van de NOS leggen immers alles vast, zodat het publiek niets hoeft te missen. Vlak voor de 3000 meter voor vrouwen is er op de beeldschermen te zien hoe een dan nog donkere gedaante opdoemt uit de tunnel vanuit de catacomben van het stadion. De donkere gedaante blijkt Ireen Wüst te zijn. De te kloppen kampioene maakt als aanvulling op haar warming up een rondje rondom de ijsbaan. In hardlooptempo gaat ze voorbij aan de neuzen van de duizenden toeschouwers op de tribunes. De één juicht nog harder dan de ander wanneer de aanstaand Europees kampioene voorbij draaft. Het doet haar echter niets, als een ijskonijn vervolgt ze onverhinderd haar warming up. Haar ogen gericht op het pad dat ze nog moet gaan, haar oren afgesloten door oordopjes waaruit de muzieksignalen van haar mp3-speler klinken. Focus, pure focus.

Een vol Thialf
Ireen Wüst stoort zich aan niets of niemand. De schaatskampioene is in trance, visualiseert waarschijnlijk keer op keer haar aankomende race en denkt maar aan één ding: knallen! In een vol Thialf waar een schaatsgekke menigte host, danst, zingt en schreeuwt maakt zij een rondje als alle anderen. Alhoewel, als alle anderen. Diep van binnen wil de schaatskampioene even de sfeer proeven, even bevestigd krijgen hoe onoverwinnelijk ook weer voelt. Want als meer dan 10.000 mensen, op de tribunes van je eigen Thialf, je naam scanderen, dan sta je al met 1-0 voor ten opzichte van je concurrentie. En geef haar eens ongelijk. Zo vaak komt het nu ook weer niet voor dat Thialf uitverkocht is voor een toernooi waarbij grote titels te verdienen zijn. Ireen Wüst is zich daarvan bewust en pakt dat moment maar al te graag.

Thialf ontploft
In één van de laatste ritten van de 3000 meter maakt ze haar opwachting. De stadionspeaker kondigt haar aan. De kampioene steekt haar armen vol overtuiging in de lucht. Het publiek juicht. Dan gaat de rit van start. Wüst schaatst een bekeken race en halverwege is al zichtbaar dat er een goede tijd uit gaat komen. Het publiek wordt gek. Thialf schreeuwt haar kampioene de laatste rondjes door. Wüst zet uiteindelijk een fenomenale 4.01.25 op de klokken, slechts één seconde boven het baanrecord. Ireen Wüst juicht, Thialf ontploft. Het publiek staat op de banken en de schaatskoningin maakt vol trots een ererondje op het ijs. Een ererondje voor haar publiek, in haar Thialf. Het publiek vindt het prachtig, dit dagje Thialf kan niet meer stuk. Met de overwinning op de 3000 meter pakt Wüst tevens de koppositie in het toernooi, om die vervolgens niet meer af te staan. De Brabantse wordt de volgende dag voor de tweede keer in haar carrière glansrijk Europees Kampioene Allround. Wüst is er blij mee, maar is zich er tevens van bewust dat het seizoen nog niet is afgelopen. Er zijn immers ook nog medailles te winnen op het WK Allround in Hamar en de WK afstanden in Sochi. Vanaf nu ligt daar haar focus…