Dopingzondaar Marion Jones blijft boeien

Onlangs las ik in een Nederlands sportblad een groot artikel over Marion Jones. De voormalig topatlete werd in 2007 betrapt op het gebruik van doping. De sprintkoningin van Sydney (2000) werd vervolgens door de hele atletiekwereld uitgekotst. Men moest niets hebben van de dopingzondaar. Jones kreeg haar verdiende straf van de atletiekfederatie en moest zelfs nog een gevangenisstraf uitzitten voor het plegen van meineed. Nu, vier jaar later, straalt de atlete echter weer als tevoren. Jones is terug en dat is ook de media niet ontgaan. Marion Jones is weer volop in het nieuws.

Gevallen sprintkoningin
Op 15-jarige leeftijd blonk Marion Jones al uit in de sprintdisciplines binnen de atletieksport. Daarnaast was ze ook nog eens extreem goed in basketbal. Jones mocht als groot atletiektalent gaan deelnemen aan de Spelen van 1996. Ze brak dat jaar echter tweemaal haar voet tijdens het basketballen, waardoor ze de Spelen aan zich voorbij moest laten gaan. In 2000 was ze wel van de partij en werd direct dé grote ster van de Spelen. De Amerikaanse atlete won er maar liefst driemaal goud en twee bronzen plakken en werd niet voor niets gekroond tot koningin van Sydney. Zeven jaar later bleek echter dat ze haar medailles niet op eigen kracht had behaald, maar samen met haar vriendje EPO. Jones kreeg vervolgens haar verdiende straf. Ze moest al haar medailles en prijzengeld inleveren, kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd en belandde zelfs in de cel doordat ze meerdere malen onder ede had gelogen over haar dopinggebruik. De koningin van Sydney was ongelofelijk hard van haar troon getuimeld.

Actief in het basketbal
In 2011, vier jaar na de uitspraak, doet Jones weer van zich spreken. De voormalig atlete is in de media niet onopgemerkt gebleven en dat komt doordat ze inmiddels weer op hoog niveau actief is in het basketbal. Na haar gevangenisstraf heeft Jones de draad weer opgepakt in de sport die ze vroeger beoefende. De inmiddels 33-jarige Jones bouwt hard aan een profcarrière. In de media wordt volop aandacht aan haar besteed. Het lijkt alsof Amerika haar heeft vergeven. De atlete heeft haar prijs betaald en wordt weer gezien als een voorbeeld voor de jeugd. Ze wordt geroemd om haar snelheid en fanatisme en men ziet in haar een meerwaarde voor haar team. Dat blijkt ook uit het gegeven dat ze er 35.000 dollar per jaar mee verdiend. Niet gek voor een gevallen sprintkoningin.

Een tweede kans
Zo wordt maar weer eens duidelijk dat iedereen een tweede kans krijgt in het leven. Ook dopingzondaars. Waar Jones vier jaar geleden nog met de nek werd aangekeken, daar wordt nu vol lof over haar gesproken. De atlete zelf vindt haar heil in het geloof in God. Hij heeft er volgens haar voor gezorgd dat zij deze tweede kans heeft gekregen en hij geeft haar de kracht om weer actief te kunnen zijn in de ’topsport’. Een mooi levensverhaal. Dat vond Jones zelf ook en daarom heeft ze haar geschiedenis vastgelegd op papier. Het boek ‘On the right track’ beschrijft haar hele carrière, inclusief haar dopingverleden. En dat laatste dat maakt het nu juist zo interessant om het boek te gaan lezen, want dopingzondaars blijven nu eenmaal boeien…