Betoverende sfeer EK Atletiek Amsterdam

EK atletiek Amsterdam

Dafne Schippers op het EK Atletiek 2016 in Amsterdam Op 6 t/m 10 juli 2016 vond in het Olympisch Stadion in Amsterdam het EK Atletiek plaats. Geweldig voor een land als Nederland om een evenement van deze omvang in een mondiale sport als atletiek te mogen organiseren. En voor veel Nederlanders tevens een unieke kans om de (inter)nationale atletieksterren te kunnen bewonderen in eigen land. Onder aanvoering van toernooimoeder Ellen van Langen beleefde Amsterdam vier dagen geweldige topsport!

Dafne Schippers Day
Het absolute hoogtepunt van de EK atletiek was natuurlijk de 100 meter vrouwen waarbij onze eigen sprintkoningin Dafne Schippers ten tonele verscheen. De wereldkampioene op de sprint nam tijdens het EK niet deel aan de 200m omdat het haar voorbereiding voor Rio in de weg stond. En dus was het op vrijdag, de dag van de 100m voor vrouwen, Dafne Schippers Day. In de avonduren liep Dafne haar twee races met als doel prolongatie van de Europese sprinttitel. Door simpelweg plaats Dafne Schippers op het EK Atletiek 2016 in Amsterdam te nemen in een startblok slaagde ze erin om een uitverkocht Olympisch stadion met 20.000 enthousiaste fans om haar heen dood en doodstil te krijgen. Nadat het startschot klonk snelde de Utrechtse in 10.93 sec. op fenomenale wijze naar het goud om vervolgens een prachtige ereronde te mogen maken door het historische stadion. Met stip hét moment van de EK Atletiek in Amsterdam.

Een betoverende ambiance
Maar er was meer. Amsterdam zag hoe Churandy Martina een volle ereronde werd toegejuicht na zijn 2e Europese titel op de sprint en was even ontgoocheld toen op de schermen verscheen dat hij gediskwalificeerd werd. Amsterdam leefde twee dagen volop mee met de zevenkampsters en zag haar eigen Anouk Vetter verrassend met de Europese titel aan de haal gaan. En Amsterdam hield de adem in bij de 4×100 m. estafette voor vrouwen, maar zag uiteindelijk vier geslaagde wissels die werden bekroond met prachtig goud. Het Wilhelmus klonk dan ook meerdere malen op Medal Plaza met op de achtergrond de statige Marathontoren waarop eens het Olympisch vuur brandde. Zij die tijdens het EK bij de medaille uitreiking op het plein aanwezig waren kunnen het beamen: het had iets betoverends.

Aanvullende media
Lees ook mijn blog over het EK Atletiek op Sportnext.nl:
Hoofdsponsor SPAR vergeet sponsorship EK Atletiek te activeren.

Mijn opname van de uitreiking van de 100 meter medaille van Dafne Schippers: