Epke, hit op Youtube met uitzonderlijke combinatie

Epke, hit op Youtube

Dat Epke Zonderland een uitzonderlijke turner is bewees hij al in Londen. De Fries presteerde het tijdens de Olympische Spelen om als eerste turner ooit drie vluchtelementen achter elkaar op een rekstok te maken. Hij vergaarde daarmee niet alleen roem in de turnwereld, maar ook ver daarbuiten. Slechts 87 dagen na die gouden Olympische turnoefening doet ‘The Flying Dutchman’ de wereld opnieuw versteld staan. Afgelopen zaterdag postte Epke een filmpje op zijn YouTube kanaal waarin hij de onmogelijk geachte combinatie van maar liefst vier vluchtelementen turnt.

Het filmpje dat vrijdag werd gemaakt tijdens zijn training in zijn vertrouwde turnhal is inmiddels een hit op Youtube. De video genereerde in amper twee dagen tijd al bijna 70.000 views, werd vandaag opgepikt door vrijwel alle grote nieuwssites, haalde het sportjournaal en is hét gespreksonderwerp op Twitter.

DWDD

Het bijzondere filmpje komt niet uit de lucht vallen. Afgelopen woensdag was Epke te gast bij het programma De Wereld draait door. “Komt er een vierde vluchtelement Epke?” was de vraag die hem tijdens de uitzending door presentator Mathijs van Nieuwkerk gesteld werd. Vervolgens werd er een filmpje getoond waarin de vier vluchtelementen vakkundig aan elkaar waren gemonteerd. De Olympisch turnkampioen keek lachend toe.

Echter, binnen drie dagen na de uitzending geeft Epke middels een tweet het antwoord op de vraag van Van Nieuwkerk: “Woensdagavond bij DWDD over gefantaseerd en gisteren gedaan: de Casina-Kovacs-Kolman-Gaylord II !!! Daarbij plaatst Zonderland het filmpje van de unieke oefening in de trainingshal. De tweet is inmiddels al ruim 2200 keer geretweet.

Gecombineerde vluchtelementen

De spraakmakende trainingsbeelden op YouTube zullen ook bij de concurrentie het nodige stof doen opwaaien. Gecombineerde vluchtelementen worden in de nieuwe code van de FIG, de wereldfederatie, sinds kort namelijk extra beloond. Waar de concurrentie dus hard aan het werk is om de drievoudige combinatie onder de knie te krijgen laat Epke alweer de overtreffende trap van zijn Olympische oefening zien. Terwijl hij nog steeds te boek staat als de enige turner ter wereld die de drievoudige vlucht aankan is het fenomeen Zonderland zijn concurrenten alweer een stap vooruit.

Van Nieuwkerk sloot in DWDD af met de woorden: “Wij willen wederom goud, met een kwartet.” Epke toonde met zijn trainingsfilmpje aan die wens te kunnen vervullen, want met de uitzonderlijke combinatie van vier vluchtelementen heeft hij die gouden medaille van 2016 eigenlijk al in de pocket. Waar Londen onvoorstelbaar was, gaat Rio ongekend worden!

Dit artikel verscheen eerder op Sportnext.nl.