Marion Jones, doping maakte van haar een koningin

WASHINGTON – Voormalig sprintkoningin Marion Jones heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney (2000) anabole steroïden gebruikt. Dat schrijft de Washington Post donderdag op basis van een brief die de atlete naar familie en vrienden zou hebben bestuurd. Een kopie van de brief is door iemand doorgespeeld naar de Amerikaanse krant. Jones, inmiddels 31 en nog niet gestopt, won vijf olympische medailles in Sydney. Drie daarvan hadden de gouden kleur. Volgens de Washington Post is de sprintster in 1999 met doping begonnen. Jones zou in de brief hebben aangegeven dat ze verboden producten van het inmiddels ontmantelde Balco-laboratorium heeft gebruikt.

Bovenstaand artikel vond ik vandaag in de Telegraaf sporteditie. Dat was het dan, mijn held van Sydney 2000 Marion Jones. Nog altijd blijven de dopingverhalen haar achtervolgen, wederom is het maar weer de vraag of het deze keer wel waar is. Jones is inmiddels zowat blut door geld uitgeven aan advocaten die haar onschuldig hielpen verklaren. Zou ze dan nu op zo’n domme manier haar eventuele dopinggebruik prijsgeven? Mij zullen in elk geval altijd die mooie beelden van de Olympische Spelen in 2000 bijblijven waarop een zwarte Amerikaanse met grote overmacht de sprintnummers won en zich mocht kronen tot koningin van de Spelen.

Rechtvaardigheid
Vandaag zal Jones voor de rechtbank in New York verschijnen waar ze terechtstaat voor het gebruik van anabole steroïden. Volgens een anonieme justitiewoordvoerder zal ze bij die gelegenheid schuld bekennen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft al laten weten dat de atlete bij een schuldbekentenis haar medailles van Sydney mogelijk zal verliezen. Zo blijkt maar weer dat de jaren de garantie voor succes niet versterken. De koningin van weleer zal nu zeven jaar na dato wellicht alsnog van haar troon worden gestoten en dat door haar eigen stomme schuld. En dan is ze ook nog eens al haar geld kwijt aan het bewijzen van haar onschuld. Aan de andere kant; zo komt er wel rechtvaardigheid in de sportwereld. Mensen die hun medailles niet eerlijk hebben verdiend, hebben ook niet het recht om te zegevieren.

Gevallen heldin
Ach ja, vandaag zal mogelijk blijken dat mijn grote held niet meer de held is van wie ik dacht dat zij was. Wat Jones betreft; ik vind het terecht! Wie schuld heeft moet gestraft worden. Ik had echter gehoopt dat de dopingverhalen nooit waarheid zouden krijgen, maar dat ze op een faire manier de medailles had veroverd. Vandaag zal ze wellicht bekennen, zo niet dan zal het volgens mij altijd een raadsel blijven waarvan maar weinig mensen op deze aarde de echte waarheid kennen. Bij een bekentenis is mijn held in elk geval weggevaagd tot diep in de geschiedenisboeken die dan vast en zeker herschreven zullen worden met koppen als: Marion Jones, Doping maakte van haar een koningin.