Nike’s ‘One Match Wonder’

Nike One Match Wonder

De ‘One Match Wonder’ tweet van sportmerk Nike, met stip de mooiste sport-inhaker van 2013. De sportgigant haakte met de tweet in op de vroege Wimbledon uitschakeling van haar boegbeeld Roger Federer, die tot ieders verbazing al in de tweede ronde genoodzaakt was om het toernooi te verlaten. Federer droeg een ronde eerder, in de eerste ronde, hagelwitte Nike schoenen met een oranje zool. Dat druiste natuurlijk regelrecht in tegen het stricte kledingbeleid dat bij Wimbledon van toepassing is. In de tweede ronde switchte hij daarom, op verzoek van hoger hand, van schoen en werd vervolgens direct uit het toernooi geslagen. Na de uitschakeling wist Nike via sociale media de witte schoenen met oranje zool binnen no time te promoveren tot ‘One Match Wonder’. Een briljante zet, bleek achteraf.

Dresscode
Het is welbekend dat Wimbledon de strengste dresscode van alle Grand Slams in het tennis hanteert. Spelers mogen uitzonderlijk witte kleding en schoenen dragen, een kleine uitzondering links of rechts daargelaten. De outfit die Nike’s uithangbord Roger Federer in de eerste ronde droeg was voornamelijk wit met een licht oranje geaccentueerd swoosh logo op zijn haarband en t-shirt. Daarnaast waren ook de zolen van zijn tennisschoenen volledig oranje gekleurd. En juist dat was de hoge Wimbledon ambtenaren een doorn in het oog. Oranje zolen op hun toernooi, dat bol staat van de tradities, konden ze niet tolereren en daarom werd meneer Federer vriendelijk doch nadrukkelijk verzocht deze schoenen nooit meer op het Engelse grastoernooi te dragen. Al wist toen natuurlijk nog niemand dat de kampioen na de volgende ronde huiswaarts zou moeten keren…

Briljante social media uiting
Nike leek zich niet zo druk te maken om de vroege uitschakeling van de tenniscoryfee. In tegenstelling; het sportmerk lanceerde direct een briljante social media campagne, een regelrechte inhaker op het totaal niet ingecalculeerde verlies van Federer in de tweede ronde. Nike tweette een foto waarop de Nike schoenen met de oranje zool die Federer in de eerste ronde droeg te zien waren met daarbij de tekst ‘One Match Wonder’. De inhaker werkte fantastisch voor het Amerikaanse sportbrand. De tennisschoen met de oranje zool was binnen mum van tijd uitverkocht op Nike’s website. De Nike Zoom Vapor 9 Tour GRS werd, mede door het controversiële uiterlijk, maar vooral dankzij de perfecte timing en relevantie van de media-uiting een regelrechte hit.