Shorttrack, sport in opkomst

Enkele weken geleden zorgde Jorien ter Mors voor opschudding binnen de schaatswereld. De shorttrackster maakte een uitstapje naar het langebaanschaatsen en pikte daar als debutante gelijk even de nationale allroundtitel mee. De 23-jarige shorttrackster deed met haar prestatie de allroundspecialisten versteld staan, maar bevestigde tevens wat de shorttrackwereld allang wist; de shorttracksport in Nederland is verder dan wij denken. Shorttrack is een groeiende sport met veel potentie voor de toekomst.

Shorttrack in de lift

Waar het langebaanschaatsen ons met de paplepel is ingegoten, is het shorttrack nog een relatief jonge en, tot voor kort, vrij onbekende sport. Nederland maakte in 1975 voor het eerst kennis met deze vorm van hardrijden op de schaats, die pas sinds 1992 Olympisch is. Met name de laatste jaren zit het shorttrack in ons land enorm in de lift. Een belangrijke oorzaak daarvoor zijn de steeds betere prestaties van de Nederlandse shorttrackploeg. Na verschillende goede scores in de wereldbeker hebben diverse shorttrackers inmiddels al een nominatie voor Sochi 2014 op zak. De sport is dus volop in ontwikkeling en is voor de aankomende Spelen dan ook niet voor niets de tweede sport achter het langebaanschaatsen.

Mondiale sport vol spanning en actie

Dankzij de goede prestaties van de Nederlandse shorttrackers en zeker ook door het succes van Jorien ter Mors op het NK Allround was de aandacht voor het NK shorttrack begin deze maand enorm. Veel liefhebbers wilden de toppers uit eigen land wel eens met eigen ogen in actie zien in Amsterdam met als gevolg dat de finales van het NK shorttrack op zowel zaterdag als zondag stijf uitverkocht waren. Nooit eerder was er zulke grote publieke belangstelling voor deze ‘andere’ tak van de schaatssport. Maar waarom zit er zoveel potentie in deze schaatsdiscipline?

Om te beginnen is shorttrack een mondiale sport met deelnemers en competities op alle werelddelen van het noordelijk halfrond. In landen als Zuid-Korea, China, De Verenigde Staten en Canada staat het shorttrack garant voor volle stadions. De shorttracksport heeft dan ook een hoge wereldwijde competitiedichtheid. Aanklampen bij de top doe je niet zomaar; het vergt een geweldige schaatstechniek, veel uithoudingsvermogen en veel tactisch inzicht.

Daarnaast is het een kijksport vol spanning en actie. De sensationele inhaalmanoeuvres, de hoge snelheden en de korte bochten waarin de handjes aan het ijs gaan maken het shorttrack spectaculair. Het publiek krijgt ware ijsgevechten voorgeschoteld die worden begeleid door de klanken van pompende beats. Deze unieke elementen geven het shorttrack een eigen identiteit. De sport heeft een gave ambiance, is stoer, fel, flitsend en uitgesproken en dat alles maakt shorttrack tot een sport van deze tijd, die ook zeer zeker de jeugd niet ontgaan is.

Shorttrack is bovendien ook nog eens een sport die voldoet aan alle eisen van een moderne mediasport. Daarmee gepaard gaat dat het een vrij eenvoudige sport is om als kijker te volgen. Er zijn per heat maximaal zes rijders in de baan en degene die simpelweg als eerste over de finish komt is de winnaar. Toernooien bestaan uit voorrondes volgens een knock-out systeem en finalerondes. Zo krijg je aan het eind van een toernooi een blok met alleen maar finales achter elkaar, wat weer erg aantrekkelijk is om uit te zenden op tv.

Medaillekansen op de Spelen

Ook de KNSB promoot de shorttracksport al enkele jaren erg actief en dat is terug te zien in de ledenaantallen. Waar de schaatsbond in 2007 nog maar zo’n 350 shorttrackleden telde, zijn er dat inmiddels al meer dan 1000. De KNSB trekt bovendien alle beschikbare middelen aan om het niveau van het shorttrack in Nederland te verbeteren. Het doel daarvan is uiteraard meer medailles op de Olympische Spelen.

Voor die medaillekansen kwam Vancouver 2010 nog iets te vroeg, maar volgend jaar in Sochi zijn de Nederlandse toppers serieuze medaillekandidaten. Sportief succes op de Spelen zal de belangstelling voor de sport nog verder doen toenemen. Door die groeiende aandacht zullen ook het grote publiek, sponsoren en de media in ons land steeds meer warm gaan lopen voor deze spectaculaire tak van het schaatsen. Het shorttrack heeft het dan ook in alle opzichten in zich om een ‘gouden toekomst’ tegemoet te gaan.

Deze column verscheen eveneens op BVVS.nl.