Waarom Sven Kramer de Koning is

Sven Kramer Koning

De Nederlandse equipe is inmiddels gearriveerd in de Russische badplaats waar het de aankomende twee weken allemaal moet gaan gebeuren. Onder hen ook Sven Kramer. De torenhoge favoriet op de 5 en 10 kilometer schaatsen is, in tegenstelling tot zijn mede-olympiërs, niet echt onder de indruk van het Olympische decor. Of de Russen er nu 10, 50 of 100 miljard voor uit hebben getrokken, Sven vindt het niet de moeite waard om het gebeuren op de foto te zetten. Koning Sven komt namelijk helemaal niet voor foto’s, Koning Sven komt voor goud.

Slechts één doel
In een reportage van de NOS is te zien hoe Olympiërs als Lotte van Beek en Stefan Groothuis ijverig met hun smartphones in de weer zijn om dat ene mooie plaatje van de Olympische Adler Arena te kunnen schieten. Kramer ziet het aan en gelooft het allemaal wel. De kampioen benadrukt dat hij wel snapt wat zijn collega’s aan het doen zijn, maar dat het niet zijn manier is van sport bedrijven. De eetzaal, het Olympisch dorp en alles eromheen is namelijk niet waarvoor hij gekomen is. Koning Kramer heeft in Sotsji maar één doel en dat is gouden medailles veroveren.

Arrogant en eigenwijs
Het korte NOS filmpje laat exact zien waarom Sven Kramer de te kloppen kampioen is. Hij is niet te beïnvloeden, niet onder de indruk van iets of iemand en doet het lekker op zijn manier. Zelfs als hij daarvoor af en toe een tikkeltje arrogant en eigenwijs moet zijn. En die foto’s? Die komen wel als hij in de Adler Arena driemaal de hoogste trede heeft betreden. Oja, en daarvoor heeft hij ook geen damesfiets van het NOC-NSF nodig. Op zijn vertrouwde racefiets komt hij ook best aan bij het schaatsstadion…