Het wonder van Paulien van Deutekom

Paulien van Deutekom, 27 jaar, en voor het eerst in haar schaatsleven wereldkampioen allround. Het is een mooi verhaal, het verhaal van het wonder van Paulien van Deutekom.

Plaatsing voor de Spelen
In 1981 kwam ze ter wereld in Den Haag en uiteindelijk bond ze de ijzers onder en ging schaatsen. Het zou het begin worden van een opmerkelijke sportcarrière. In Gouda startte ze haar carrière en werd al snel lid van de selectiegroep onder leiding van Wim Niewenhuizen. Al met al kwam ze terecht in de selectie van het gewest Zuid-Holland. Haar trainer aldaar was Wim den Elsen, de man die Olympisch kampioenen Bob de Jong en Gianni Romme weer naar de top bracht. Waar van Deutekom in 2001/2002 nog wilde stoppen met schaatsen, omdat ze er geen vooruitgang meer in zag, bloeide ze onder den Elsen weer op. In 2005-2006 reed ze sterk in de World Cups en in Calgary reed ze zelfs naar een nieuw Nederlands record op de 1500 meter. Tekenend is dat het record een week later alweer uit de boeken werd geschaatst door Ireen Wüst. Van Deutekom zet haar stijgende lijn door en plaatst zich ook op de 1500 meter voor de Olympische Spelen van Turijn in 2006.

Turijn 2006
En Turijn daar ging ze heen. Ze eindigde daar op de 1500 meter op een 13e plaats. Het was haar hoogtepunt die deelname aan de Spelen en na afloop zat ze dan ook in de kleedkamer met het besef dat het wel weer vier jaar zou duren voor er weer Spelen waren en er dus weer iets leuks te beleven viel. Op dat moment kwam Gerard Kemkers langs met de woorden dat er nog genoeg leuke toernooien waren in die vier jaar tijd. Het leken wel profetische woorden van TVM-coach Kemkers. Dat er voor van Deutekom nog genoeg te beleven viel in die vier jaar tijd bleek wel uit het feit dat ze op stage mocht komen bij uitgerekend TVM, de ploeg van Gerard Kemkers. In het seizoen 2006-2007 trainde ze dan ook verdienstelijk mee met de toppers van TVM, waaronder Wüst en Groenewold. Het werd een jaar met wereldbekers op zowel de 1000, 1500 en 3000 meter dankzij haar goede optreden tijdens de NK afstanden. Ook werd het een jaar met een EK en WK allround, dat weer dankzij haar goede optreden tijdens het NK allround waar ze netjes als vierde eindigde. Op het EK allround doet ze niet echt onder voor de concurrentie en verovert van Deutekom een mooie zesde plek en op het WK allround is dat een zevende plek. Ook mag de Goudse naar de WK Afstanden waar ze vijfde wordt op de 1500 meter en zesde op de 3000 meter. Genoeg leuke toernooien dus in het seizoen 2006-2007, zoals Gerard Kemkers in Turijn al voorspelde.

TVM als commerciële ploeg
Het wordt allemaal nog leuker voor van Deutekom, want TVM is zo onder de indruk van haar prestaties dat ze na haar stage een vast contract aangeboden krijgt door de kampioensploeg van Kemkers. In het seizoen 2007-2008 is van Deutekom dan ook volwaardig TVM-er. Ze betaalt haar contract meteen uit door goed te presteren op de NK afstanden. Ze wint goud op zowel de 1000 en 1500 meter en behaalt brons op de 3000 meter. Wederom een jaar vol World Cups dus en bovendien plaatst ze zich ook weer voor het EK allround. Haar goede vorm van de World Cups neemt ze mee naar Kolomna, waar het EK wordt verreden. Regerend wereldkampioen allround en tevens ploeggenoot van van Deutekom bij TVM Ireen Wüst is daar de torenhoge favoriet. Wüst noemt voor het EK diverse concurrenten en opmerkelijk genoeg valt daarbij niet de naam van van Deutekom. Dat Wüst daar wel rekening mee had moeten houden blijkt tijdens het toernooi, want van Deutekom groeit uit tot de grootste concurrente van Wüst. Wüst, die een jaar eerder tijdens het EK allround haar titel op de laatste afstand met miniem verschil verspeelde, zorgt er echter voor dat haar EK niet weer wordt verpest en rijdt op de afsluitende vijf kilometer weg van van Deutekom. Goud voor Wüst, maar verdienstelijk zilver voor Paulien van Deutekom. Haar eerste echte eremetaal van betekenis in het internationale schaatsen. Van Deutekom staat dus op de kaart.

Wereldkampioen allround
Enkele weken later wordt het WK allround verreden in Berlijn en ook hier is wederom Ireen Wüst de torenhoge favoriet. Ditmaal noemt ze in haar rijtje concurrenten ploeggenote van Deutekom wel en zelfs als haar grootste concurrent. Dat Wüst hierin geen vergissing maakt blijkt al aan het einde van de eerste dag. Na de 3000 meter, die van Deutekom wint, voert zij het klassement aan en vinden we Wüst terug op een derde plek. Nu zijn de rollen dus omgedraaid en staat van Deutekom niet langer in de schaduw van haar ploeggenoten Wüst en Groenewold, beiden al eens wereldkampioen allround. Weer gaan de gedachten terug naar de woorden van Kemkers in Turijn, want ook hier blijkt dat er dus nog genoeg leuke toernooien zijn voor van Deutekom. Maar toernooien worden pas echt leuk als je wint.

En winnen dat doet van Deutekom, want in de slotrit stoot ze regerend wereldkampioene Wüst van de troon en pakt voor het oog van heel de schaatswereld het goud. Het goud van de wereldtitel allround. Het is een mooi verhaal voor een boek, het verhaal van Paulien van Deutekom. Een schaatster die door dieptepunten denkt aan stoppen, maar door een nieuwe impuls komt tot haar absolute hoogtepunt. Net als haar ploeggenoten bij TVM mag ze zichzelf nu ook wereldkampioen allround noemen en staat ze niet langer in hun schaduw. Door het goud van van Deutekom is de vrouwenploeg van Kemkers nu een volwaardige kampioensploeg. Het zal hier ook vast niet bij blijven en waarschijnlijk leiden tot nog veel meer hoogtepunten, voor zowel de ploeg als voor van Deutekom. Het is haar absolute doorbraak, het is het wonder van Paulien van Deutekom.